_______________CREDINTA ORTODOXA________________
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Diferentele dintre Biserica Ortodoxa si cea Catolica

In jos

Diferentele dintre Biserica Ortodoxa si cea Catolica Empty Diferentele dintre Biserica Ortodoxa si cea Catolica

Mesaj  Admin 2015-05-25, 5:23 pm

DIFERENTELE DINTRE BISERICA ORTODOXA SI CEA CATOLICA

Care sunt punctele principale care despart pe ortodocsi de catolici ?
Invataturile principale care ne despart dogmatic si canonic de catolici sunt :

1 - Filioque. Romano-catolicii zic ca Duhul Sfant purcede si de la Tatal si de la Fiul. Aceasta greseala dogmatica este cea mai grea. Sfantul Evanghelist Ioan spune ca Duhul Sfant purcede de la Tatal si este trimis in lume prin Fiul.
,,Iar când va veni Mângâietorul, pe Care Eu Îl voi trimite vouă de la Tatăl, Duhul Adevărului, Care de la Tatăl purcede, Acela va mărturisi despre Mine.” (Ioan 15, 26)
Mantuitorul vorbeste despre trimiterea in timp a Duhului Sfant in lume, in ziua Cincizecimii, ca despre un eveniment viitor si nicidecum despre purcederea din vesnicie a Duhlui Sfant din Fiul.
Deci, Duhul Sfant purcede numai din Tatal din vesnicie, iar Fiul il trimite in lume tot de la Tatal, dar numai pe ca un eveniment vizibil si local.
Cand Mantuitorul zice: ,,Luaţi Duh Sfânt; Cărora veţi ierta păcatele, le vor fi iertate şi cărora le veţi ţine, vor fi ţinute.” (Ioan 20, 22-23) nu inseamna ca a purces pe Fiul din vesnicie, ci El doar a impartasit pe Duhul Sfant Apostolilor, in Taina Preotiei, iar acestia, la randul lor, au impartasit pe Duhul Sfant oamenilor in Sfintele Taine prin alte acte vazute.

2 - Suprematia papala. Papa este considerat de romano-catolici capul suprem al Bisericii crestine, adica loctiitorul lui Hristos pe pamant si mai mare decat toti patriarhii, ceea ce Biserica Universala nu a facut asa ceva. Papa se numeste urmasul Sfantului Petru.
Cand Mantuitorul zice: ,,Şi Eu îţi zic ţie, că tu eşti Petru şi pe această piatră voi zidi Biserica Mea şi porţile iadului nu o vor birui.” (Matei 16, 18) nu se refera la Petru ca persoana, ci la credinta marturisita de el in numele Apostolilor fiindca Mantuitorul i-a intrebat pe toti: ,,Dar voi cine ziceti ca sunt?” (Matei 16, 15), iar el a raspuns: ,,Tu eşti Hristosul, Fiul lui Dumnezeu Celui viu.” (Matei 16, 16)
Deci, el a raspuns in numele tuturor Apostolilor pentru ca altfel am crede ca ei nu credeau ca ar fi Fiul lui Dumnezeu, iar pentru asta Sfantul Petru nu are vreun merit deosebit in plus fata de ceilalti, mai ales ca Mantuitorul i-a zis apoi: ,,Fericit eşti Simone, fiul lui Iona, că nu trup şi sânge ţi-au descoperit ţie aceasta, ci Tatăl Meu, Cel din ceruri.” (Matei 16, 17)
Daca Petru ar fi avut vreun primat asupra Apostolilor, ar fi trebuit sa prezideze el sinodul de la Ierusalim, ceea ce nu s-a intamplat, sinodul fiind prezidat de Iacob, fratele Domnului.

3 - Infaibilitatea papala. Catolicii zic ca Papa nu poate gresi ca om, in materie de credinta, cand predica el, ceea ce este iarasi o dogma noua respinsa de Biserica Ortodoxa. In Sfanta Scriptura e scris ca:
,, Dacă zicem că păcat nu avem, ne amăgim pe noi înşine şi adevărul nu este întru noi.” (I Ioan 1, 8 )
,, Dacă zicem că n-am păcătuit, Îl facem mincinos şi cuvântul Lui nu este întru noi.” (I Ioan 1, 10)

4 - Purgatoriul. Catolicii zic ca intre Rai si iad ar fi un foc mare unde sta sufletul cateva sute de ani si se curata, apoi se duce in rai. Nu scrie in Sfanta Scriptura asa ceva; nu-i prevazuta nicaieri aceasta invatatura. Nu exista asa ceva. Noi avem Evanghelia Judecatii, pe care o au si ei, dar nu arata trei locuri, ci numai doua - raiul si iadul. Mantuitorul, cand va sta pe scaunul slavei Sale si va aduna toate popoarele de la zidirea lumii sa le judece, ii va desparti pe dansii, precum desparte pastorul oile de capre. Si va pune pe drepti de-a dreapta Sa si pe pacatosi de-a stanga Sa ... Si vor merge pacatosii in munca vesnica, iar dreptii in viata vesnica.
Deci nu putem zice ca sunt trei locuri, ci numai doua : munca vesnica sau viata vesnica.
,, Şi a murit săracul şi a fost dus de către îngeri în sânul lui Avraam. A murit şi bogatul şi a fost înmormântat.
Şi în iad, ridicându-şi ochii, fiind în chinuri, el a văzut de departe pe Avraam şi pe Lazăr în sânul lui.”
(Luca 16, 22-23)

5 - Azimile. Catolicii nu slujesc cu paine dospita, ci cu azime, ca evreii, insa Mantuitorul  la Cina cea de Taina nu a folosit azima, ci paine:
,, Iar pe când mâncau ei, Iisus, luând pâine şi binecuvântând, a frânt şi, dând ucenicilor, a zis: Luaţi, mâncaţi, acesta este trupul Meu.” (Matei 26, 26)

6 - Imaculata conceptie. Catolicii zic ca Maica Domnului este nascuta din dumnezeiestii Parinti, Ioachim si Ana, dar fara pacatul stramosesc, ceea ce nu este adevarat.
Biserica Ortodoxa invata ca Sfanta Fecioara Maria, asemenea tuturor descendentilor din Adam, a fost zamislita si deci s-a nascut cu pacatul stramosesc, dar a fost curatita de el de Duhul Sfant in momentul in care ea i-a raspuns ingerului, cand i-a adus vestea cea buna:  ,,Iată roaba Domnului. Fie mie după cuvântul tău!” (Luca 1, 38), adica atunci cand a consimtit sa zamisleasca si sa nasca pe Fiul Lui Dumnezeu.

7 - Substantialitatea. La sfintirea Sfintelor Daruri, catolicii nu fac rugaciunea de invocare a Sfantului Duh, cum facem noi la Sfanta Epicleza. Ei zic ca Darurile se sfintesc singure, cand se zice : ,,Luati, mancati, acesta este trupul Meu” (Matei 26, 26)... si celelalte si, deci, nu au rugaciunea de pogorare a Duhului Sfant, peste Daruri.
In cultul ortodox, Sfintele Daruri nu sunt sfintite atunci, la acele cuvinte, ci putin mai tarziu, in timpul rugaciunii acesteia:

,,Încă aducem Ţie această sfântă slujbă duhovnicească şi fără de sânge, şi Te chemăm, Te rugăm şi cu umilinţă la Tine cădem: Trimite Duhul Tău cel Sfânt peste noi şi peste aceste Daruri, ce sunt puse înainte. Şi fă, adică, pâinea aceasta, Cinstit Trupul Hristosului Tău. Iar ceea ce este în potirul acesta, cinstit Sângele Hristosului Tău. Prefăcându-le cu Duhul Tău cel Sfânt, Amin, Amin, Amin.

8 - Celibatul preotilor. Preotii catolici nu se casatoresc. Sunt celibatari, impotriva Sinoadelor Ecumenice, care au hotarat ca preotii de mir sa aiba familie. (Sinodul I Ecumenic)

9 - Indulgentele papale. Romano-catolicii  mai sustin ca daca ii dai Papei bani, poti sa faci oricate pacate, fiindca el te iarta si te dezleaga. Sfintii lor au prea multe fapte bune, n-au ce face cu ele si le dau papei, iar el vinde aceste merite prisositoare spre iertarea pacatelor oamenilor care nu au destule fapte bune. O alta ratacire fara nici un temei scripturistic.

10 - Mirungerea. Catolicii nu miruiesc copiii imediat dupa Botez, ci intre 7 si 12 ani ani motivand ei ca ratiunea lor, imediat dupa nastere, nu e suficient de dezvoltata, insa scris este despre Mantuitorul si Sfantul Ioan Botezatorul:
,, Iar Copilul creştea şi Se întărea cu duhul, umplându-Se de înţelepciune şi harul lui Dumnezeu era asupra Lui.” (Luca 2, 40)
,, Iar copilul creştea şi se întărea cu duhul.” (Luca 1, 80)
Insa, Taina Mirungerii trebuie administrata in ziua botezului pentru ca scris este:
,, Să nu întristaţi Duhul cel Sfânt al lui Dumnezeu, întru Care aţi fost pecetluiţi pentru ziua răscumpărării.” (Efeseni 4, 30), ,,ziua rascumpararii” insemnand ziua botezului, dupa cum invata Sf. Chiril al Ierusalimului.

Alte diferente:
- La Taina Botezului, preotii romano-catolici au schimbat primele cuvinte din formula botezului:  din ,,Se boteaza robul lui Dumnezeu…” in ,,Eu te botez…”, ceea ce mareste importanta savarsitorului vazut, in raport cu cel nevazut, Iisus Hristos.

- Noi, ortodocsii, avem liturghiile constantinopolitane ale Sfantului Vasile cel Mare, Grigore Dialogul si Sfantul Ioan Gura de Aur, iar catolicii au liturghia romana si cea ambroziana.

Cei mai mari dusmani ai catolicilor sunt protestantii si calvinii. Ei s-au rupt de Biserica Catolica la anul 1517, prin Martin Luther, fiind urmat de Zwingli, Calvin si Hus.
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 157
Data de înscriere : 31/08/2009
Localizare : Terra

https://ortodoxia.forumgratuit.ro

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum